Puține lucruri sunt la fel de stravechi în cultura azerbaijană ca prepararea ceaiul. Originară din China, se spune că un arbust cu frunze de ceai și-a găsit drumul spre Azerbaidjan, pe Drumul Mătăsii, încă din Evul Mediu.

Cu toate acestea, prima plantație de ceai din Azerbaidjan a fost fondată în regiunea de sud-est a Lankaranului doar relativ recent, în secolul al XVIII-lea. În prezent este cultivat și în regiunile Masalli, Astara, Lerik și Zagatala.

Imaginați-vă, în perioada sovietică, Azerbaidjanul a contribuit cu peste 10 la sută din producția totală de ceai în Uniunea Sovietică și în doar un secol, ceaiul a devenit tradiția noastră numărul unu….


HOW TO MAKE AZERBAIJANI TEA

Azerbaijanis prefer to drink lavish, black tea, although at times we do make green or herbal tea – usually with wild herbs picked in the mountains. While our tea brewing ceremony is not as sophisticated as, for example, those found in China or Japan, it is, however, a long and enjoyable procedure with an emphasis on taking one’s time and enjoying the moment.
The most popular vessel for drinking tea nationwide is the small crystal glass known as the Armudu (which means ‘pear-shaped’).
There are a lot of explanations as to where the glass got its shape: it is convenient to hold in the hand, it reminds one of the figure of a beautiful woman, and so on. In fact, the reason is quite pragmatic, for the tea at the bottom of an armudu glass cools down more slowly than at the top. This means the temperature of the tea at the bottom remains the same as at the very beginning of tea drinking – so no worry about your tea getting cold before you’re done!
mai mult la /www.facebook.com/

Lasă un răspuns