Dacă pilaful din Azerbaidjan este „șahul” tuturor felurilor de mâncare, atunci dolma este prima și cea mai frumoasă soție a șahului! „, spune un proverb străvechi. Din copilărie și până acum, dolma decorează masa festivă a fiecărui azer.

Tradus din limba turcă „dolma” înseamnă plin, iar „yarpag” înseamnă frunză.
Deci, se pare că yarpag dolmasi este, exprimând limba literară, frunze împănate. Apropo, când se vorbește dolmas yarpag în Azerbaidjan, se referă la faptul că carnea tocată cu condimente și verdețuri este învelită în frunze de struguri. 🍀

Ingredientul principal sunt frunzele de struguri, se culeg ideal la sfârșitul primăverii, la începutul verii (depinde de varietatea strugurilor). Sa fie blânzi verzi, moi și mici, preferabil din vârful viței de vie. De obicei, sunt închise pentru depozitare pe tot parcursul anului până la următoarea „recoltă”.

Caracteristica dolmei azere este mărimea și forma sa. Noi credem că cu cât mai puțină dolma, cu atât mai bine este. Dolma locală este rotundă, toate celelalte țări o fac întinsă, de lungă durată. Plus ca in regiunea noastra din Peninsula Apscheron nu le place sa adauge in carne „umplutura” precum orezul sau mazarea, cum le place sa faca in Turcia – doar cea mai frageda carne cu condimente si verdeturi, nimic in plus!

Dolma este neapărat servită ca katyg – un produs acru și lactat asemănător kefirului tare. Acasă se face adesea acest sos la dolma yarpag: katyg-ul se amestecă cu usturoi zdrobit, iar după gust se pot adăuga mentă uscată sau sumah. 😋

Toată lumea să aveți o dolma delicioasă și poftă bună!

Explore Azerbaijan

Lasă un răspuns